Friday, January 28, 2011

Thursday, January 6, 2011

Saturday, January 1, 2011

Maas Maas Kar Moorakh Jhagrhay Giaan Dhi-aan Nahee Jaanai


ਸਿੱਖ ਵਿਰਸਾ ਵਲੋਂ ਰੇਡੀਉ ਸੁਰਸੰਗਮ ਕਨੇਡਾ ਦੇ ਸਹਿਯੋਗ ਨਾਲ ਸੁਖਵਿੰਦਰ ਸਿੰਘ ਜੀ ਮੰਡੀ ਗੋਬਿੰਦਗੜ੍ਹ ਵਾਲਿਆਂ ਦੀਆਂ ੨ ਇੰਟਰਵਿਊ (ਨੰ:- 8-9) ਮਾਸ ਦੇ ਵਿਸ਼ੇ ਤੇ ਲਈਆਂ ਗਈਆਂ ਸਨ । ਜੋ ਅਸੀਂ ਸਿੱਖ ਸੰਗਤ ਦੀ ਸੇਵਾ ਵਿੱਚ ਹਾਜਰ ਕਰ ਰਹੇ ਹਾਂ ।

Part:- 1

Part:- 2



Part:- 3



Part:- 4



Part:- 5



Part:- 6



Part:- 7




(1) Question: Guru Jee please tell me can Sikhs eat meat?
Answer:
ਜੀਆ ਕਾ ਆਹਾਰੁ ਜੀਅ ਖਾਣਾ ਏਹੁ ਕਰੇਇ ॥ 
Animals eat other animals; this is what the Lord has given them as food. (955)

(2) Question: But my friends told me that I should eat vegetarian because it is good for me and religiously upright. Is it a pious thing if I eat vegetarian food only, all the time?
Answer:
ਕਿਆ ਖਾਧੈ ਕਿਆ ਪੈਧੈ ਹੋਇ ॥ ਜਾ ਮਨਿ ਨਾਹੀ ਸਚਾ ਸੋਇ ॥ 
What good is food, and what good are clothes, if the True Lord does not abide within the mind? (142)

(3) Question: But Guru Jee, why should Sikhs eat meat?
Answer:
ਮਾਸਹੁ ਨਿੰਮੇ ਮਾਸਹੁ ਜੰਮੇ ਹਮ ਮਾਸੈ ਕੇ ਭਾਂਡੇ ॥ 
In the flesh we are conceived, and in the flesh we are born; we are vessels of flesh.  (1290)

(4) Question: That's all good, but I have seen Nihang Singhs do Jhatka and they say that its on going tradition to slaughter goats and eat its meat. So is it okay for the Nihang Singhs to do Jhatka?
Answer:
ਜੰਮਣੁ ਮਰਣਾ ਹੁਕਮੁ ਹੈ ਭਾਣੈ ਆਵੈ ਜਾਇ ॥ 
Birth and death are subject to the Command of the Lord's Will; through His Will we come and go. (472)

(5) Question: Okay. What about eating fish?
Answer:
ਅੰਧਾ ਸੋਇ ਜਿ ਅੰਧੁ ਕਮਾਵੈ ਤਿਸੁ ਰਿਦੈ ਸਿ ਲੋਚਨ ਨਾਹੀ ॥ 
ਮਾਤ ਪਿਤਾ ਕੀ ਰਕਤੁ ਨਿਪੰਨੇ ਮਛੀ ਮਾਸੁ ਨ ਖਾਂਹੀ ॥ 
They alone are blind, who act blindly. They have no eyes in their hearts. 
They are produced from the blood of their mothers and fathers, but they do not eat fish or meat. (1289)

(6) Question: Guru Jee, can you eat meat and still do Bhagti (devotional worship)?
Answer:
ਮਾਸੁ ਛੋਡਿ ਬੈਸਿ ਨਕੁ ਪਕੜਹਿ ਰਾਤੀ ਮਾਣਸ ਖਾਣੇ ॥ 
ਫੜੁ ਕਰਿ ਲੋਕਾਂ ਨੋ ਦਿਖਲਾਵਹਿ ਗਿਆਨੁ ਧਿਆਨੁ ਨਹੀ ਸੂਝੈ ॥ 
Those who renounce meat, and hold their noses when sitting near it, devour men at night. 
They practice hypocrisy, and make a show before other people, but they do not understand anything about meditation or spiritual wisdom. (1289)

(7) Question: Does it affect our spirituality if we eat meat?
Answer:
ਕਿਆ ਖਾਧੈ ਕਿਆ ਪੈਧੈ ਹੋਇ ॥ 
ਜਾ ਮਨਿ ਨਾਹੀ ਸਚਾ ਸੋਇ ॥ 
What good is food, and what good are clothes, 
if the True Lord does not abide within the mind? (142)

(8) Question: Guru Jee does becoming a vegetarian make me religious? If I just give eating meat, does that please you?
Answer:
ਮਾਸੁ ਮਾਸੁ ਕਰਿ ਮੂਰਖੁ ਝਗੜੇ ਗਿਆਨੁ ਧਿਆਨੁ ਨਹੀ ਜਾਣੈ ॥
ਕਉਣੁ ਮਾਸੁ ਕਉਣੁ ਸਾਗੁ ਕਹਾਵੈ ਕਿਸੁ ਮਹਿ ਪਾਪ ਸਮਾਣੇ ॥
"Only the fool quarrels over the question of eating or not eating of the meat; that person does not have the True Wisdom. (Without True Wisdom or Meditation), the person harps on which is flesh and which is not flesh and which food is sinful and which is not."(1289-1290)


(9) Question: What thing makes a person religious if just becoming a vegetarian or non-vegetarian doesn't make a person religious?
Answer:
ਪਹਿਲਾ ਮਰਣੁ ਕਬੂਲਿ ਜੀਵਣ ਕੀ ਛਡਿ ਆਸ ॥ 
ਹੋਹੁ ਸਭਨਾ ਕੀ ਰੇਣੁਕਾ ਤਉ ਆਉ ਹਮਾਰੈ ਪਾਸਿ ॥੧॥ 
First, accept death, and give up any hope of life. 
Become the dust of the feet of all, and then, you may come to me. ||1|| (1102)

(10) Question: Guru Jee thanks for clearing up things. But why is the Panth in doubt over what "Kuttha" means and whether it means Halal meat or all meat?
Answer:
ਖਸਮੁ ਛੋਡਿ ਦੂਜੈ ਲਗੇ ਡੁਬੇ ਸੇ ਵਣਜਾਰਿਆ ॥ 
ਸਤਿਗੁਰੂ ਹੈ ਬੋਹਿਥਾ ਵਿਰਲੈ ਕਿਨੈ ਵੀਚਾਰਿਆ ॥ 
Those dealers who abandon their Lord and Master and attach themselves to another, are drowned. 
The True Guru is the boat, but few are those who realize this. (470)